5G 今年幾乎由年頭講到落年尾,至於幾時真係可以用到呢?根據之前通訊局拍賣頻譜計劃時間表,就係 2020 年 4 月 1 日起。不過,要用到 5G 除咗買部 5G 手機外,當然仲要各大電訊商嘅配合,而今日 3HK 舉行了傳媒預覽,當中亦都透露咗大家最關心嘅月費同數據量等資料。

5G 嘅好處相信大家已經最少都聽過十次八次,所以都唔洗重複多講。而現時香港嘅 5G 中至高頻等主要頻譜方面都已經拍賣完成,現時各家電訊商都獲得了一定數目嘅頻譜數量,預備搶攻 5G 市場。

▲ 4G vs. 5G 體驗,唔洗多講好處一定係下載速度快約 10 倍

咁到底 5G 出年推出後,月費方面同可用數據量係幾多呢?不如先睇睇現時已經推出咗 5G 服務嘅市場收費,其中包括中國內地以及韓國:

▲ 據資料,現時中國內地 5G 收費數據 100GB 起錶價月費為港幣 $337,每 GB 費用為 $3 港元

▲ 韓國方面,收費差不多,150GB 月費為港幣 $376,每 GB 費用同樣為 $3 港元

所以,參考返呢個收費模式同定價,和記電訊香港控股執行董事兼行政總裁古星輝表示,該公司預計明年的 5G 月費入門數據量都會定於 100GB 起步,月費同樣會定於港幣 3xx 至 4xx 元之間。

由於仲要視乎來年推出嘅手機價格,以及其他市場因素作調整,所以現時仍未有一個確實收費,只可以畀到大家知道一個大概。至於 100GB 用完之後點?佢就話會同而家 4G Plan 一樣會限速繼續可以上網,但速度會限到幾多呢?會唔會係 128Kbps?呢層就無講啦!

想了解更多 5G 資訊的話,大家可以睇睇過往各大電訊商的測試:

立即 Follow:Qooah IG (@qooah)Qooah YouTube,八掛產品發佈會現場,睇盡靚靚 Show Girls