近年電子支付盛行,喺香港更加係八花齊放,大家有好多選擇。選擇雖然多,但係其實塊餅又唔係話分得太碎。現時交通方面,已經畀八達通壟斷,所以大家都希望可以開放更多支付方式。繼 Samsung 先行推出 Smart Octopus 將手機「變成」八達通之後,另一更大市場的 Apple,終於亦都同八達通「傾掂數」。

之前我們都有報導過,iOS 13 已經暗藏 Apple Pay 支援八達通的資訊,今日終於獲得八達通公司正式確認。

八達通剛剛發出新聞稿通知傳媒,成份新聞稿雖然只係得三行字,簡簡單單地講:「公司宣布今年稍後,客戶將可在 iPhone 或 Apple Watch 上透過 Apple Pay,使用八達通支付公共交通及零售交易,稍後公布更多詳情。」但意義就非常重大,優其係對一眾 iOS 用戶來講。

新聞稿中,八達通並未明確咁講「幾時用得」,只係話「今年稍後」。其實都唔難推算,因為按上次 iOS 13 所流出來的消息所見,相信要等到正式版推出後才支援,所以按照 Apple 往年時間表,將會最快 9 月中至 10 月初就可以用到。

立即 Follow:Qooah IG (@qooah)Qooah YouTube,八掛產品發佈會現場,睇盡靚靚 Show Girls