講咗好耐,一路以來相信大家都抱怨點解 Apple 嘅 Apple Pay 唔可以當八達通用,明明日本嗰邊嘅西瓜卡已經一早就得。至於原因,其實都兩方面嘅,一方面係 iOS 系統未 Ready,另一方面當然係要同八達通公司傾掂數先得。不過而家終算有進一步嘅好消息,因為 iOS 13 測試版出現咗八達通嘅資料。

Apple 其實自 iPhone 7、7 Plus 及 Apple Watch 2 至往後所有新 iPhone 和 Apple Watch 型號起,已經加入由 Sony 開發的 FeliCa 非接觸式 IC 卡技術,現時在日本已經支援當地流行的 Suica 卡,可以直接「嘟卡」再由 Apple Pay 支付搭車,形式就如 Samsung 的 Smart Octopus 一樣。

據 Ata Distance 報導,喺最新嘅 iOS 13 測試版本中,發現咗 Apple Pay 嘅交通支付地區出現咗「香港」地區支援,當中亦清楚見到「Octopus」(八達通) 字串。由此可見,傳聞多時嘅 Apple Pay 支援八達通功能,終於有望喺 iOS 13 正式版推出時 (預計9月) 就能夠實現。

根據現時日本經驗,可以用到 Suica 卡嘅裝置會係 iPhone 7 或以上,以及 Apple Watch 3 或以上。大家熱切期待吧,相信 9 月新一代 iPhone 發佈會就會正式公佈。

 

立即 Follow:Qooah IG (@qooah),八掛產品發佈會現場,睇盡靚靚 Show Girls

編輯推薦

發表意見

發表意見

最新文章

Samsung 發佈 Galaxy M30s

早前傳出 Samsung 將推出新智能電話 Gal...

Samsung 延伸屏幕手機專利,可能是 Galaxy 11 雛型

目前,在網上曝光了 Samsung 的滑蓋手機專利...

即將發佈的小米全面屏電視 Pro 就是這個樣

在9月24日,小米將舉辦小米 5G新品發布會,據悉...

LG 將推出舊 S821 處理器新產品 G Pad 5!

相信大家都知道,在智能流動產品的市場中,雖然跟 S...

DxOMark 加入新評測基準,現排行榜或大洗牌!

DxOMark 手機拍照排行榜,雖然它飽受爭議,但...