Apple 自從加入八達通快速支付後,相信好多人都會即刻加入 iPhone 或者 Apple Watch。而隨住新一代 Apple Watch 以及 iPhone 12 等相繼推出,大家要面對嘅首個問題可能就係要將八達通轉移到新裝置。

雖然要將舊 iPhone 或 Apple Watch 上嘅八達通轉移到新 iPhone 或 Apple Watch 好簡單,因為資料跟 Apple ID,喺新裝置登入後就可以由 iCloud 備份匯入到新機。但對於部份新手來講都可能面對困難,尤其係可能搵唔到原有嘅八達通資料。

而今日 Apple 香港就宣佈:

由即日起,Apple顧客如需要協助將新的八達通加到iPhone或Apple Watch,或從舊機轉移現有的八達通到新機,可以到全港六間Apple Store walk-in 得到支援,並了解如何以Apple Pay隨時增值,從此避免餘額不足或現金增值。

又或者,你亦都可以按此前往八達通網站睇下教學,先試試自己搞,都係覺得麻煩就去 Apple Store 搵下親切嘅 Apple Genius 們傾下偈啦。

_______

Qooah 現已登陸 MeWe,按圖立即 Follow:

立即 Follow:Qooah IG (@qooah)Qooah YouTube,八掛產品發佈會現場,睇盡靚靚 Show Girls