香港嘅 5G 服務正式推出至今已經有半年,地面覆蓋方面雖然仍未達 100%,但已經相當高。接下來的挑戰當然就是每日乘客量最多嘅各條地鐵沿線,因為如果地鐵無得上網對大家影響係極之巨大。今日 csl. 宣佈將於 10 月中起將 5G 覆蓋伸延至逾 50 個主要地鐵站點。

香港電訊今日發出新聞稿宣佈,乘客將於 10 月中起可在六條主要港鐵綫體驗極速的 5G 服務。該六條港鐵綫包括港島綫(中環至太古)、荃灣綫(中環至葵興)、觀塘綫(黃埔至油塘)、將軍澳綫(北角至油塘)、東鐵綫(旺角東至羅湖)及屯馬綫(啟德至大圍)。

香港電訊 5G 網絡覆蓋六條主要港鐵綫

今起,乘客在搭乘六條主要港鐵綫,就可以喺堂、月車廂內,享用到 5G 服務。香港電訊表示,已在這些港鐵站部署專屬頻譜及設備提供 5G 服務,同時亦提到不會影響現時 4G 服務。

最後該司計劃於 2020 年底逐步伸延其 5G 網絡覆蓋,包括西鐵綫、東涌綫、機場快綫、綫、迪士尼綫及高鐵。

不過講到底,相信大家最關心嘅都係速度係點?收得好唔好?係咪好過 4G 呢?就等我地日後再同大家測試一下!

_______

立即 Follow:Qooah IG (@qooah)Qooah YouTube,八掛產品發佈會現場,睇盡靚靚 Show Girls