香港搭車大家十幾廿年來都習慣用八達通來嘟卡,但隨住越來越多支付工具喺香港插旗之後,付費方式選擇就更加多。不過,講方便程度始終最快係八達通,所以一向以掃碼方式俾人嫌慢嘅支付寶,今日都宣佈推出一部實體 Easy Go 「讀Code」 機,率先同兩間小巴營辦商合作,等大家以後搭車可以同嘟八達通咁快。

Easy Go 中文叫 「易乘碼」,由支付寶公司推出,係一部連接阿里雲伺服器嘅讀取二維碼機,方便大家搭車直接用手機付款。同以往支付寶手機程式慢慢掃碼方式唔同,呢部機除左咗 online 模式外仲同八達通一樣以 offline 操作,分別在於用手機展示二維碼俾錢,唔係一張實體卡,但就同樣做到 0.3 至 0.4 秒內嘟一嘟就得。

「易乘碼」讀 code 機以數據 SIM 卡連接阿里雲服務,可以為司機提供乘客搭車數據分析,而乘客亦都可能喺 App 內查返搭車記錄。乘客除咗可以直接由支付款錢包俾車錢外,仲可以綁上信用卡,而萬一錢包餘額唔夠都可以搭,因為支付寶會幫乘客預付一筆車資,不過如果手機無電就…..GG囉。

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
21

為你推薦更多文章:

發表意見

發表意見

最新文章

刺激銷量或清庫存?蘋果官網重新開放銷售 iPhone SE!

蘋果去年並未更新 iPhone SE 產品,同時也...

Netgear R7000P 開箱測試:功能豐富,千元首選

早前筆者入手了一個小米路由器,沒什麼的,因為之前那...

LV 推出耳機,潮流時尚咋舌身價

對於時尚,大家肯定熟知叱吒時尚多年的經典品牌 Lo...

《復仇者聯盟4》角色造型就是這樣

距離《復仇者聯盟4》的上映還有百日不到的時間,影片...