今 日 手 機 資 料 的 安 全 性 已 被 更 多 人 重 視 , 因 為 隨 著 高 智 能 手 機 的 推 出 , 手 機 已 經 取 代 了 我 們 很 多 的 生 活 部 份 , 手 機 進 行 個 人 理 財 更 是 很 普 遍 .

今 日 手 機 安 全 公 司 Lookout 在 Android 手 機 上 發 現 一 隻 新 病 毒 , 牠 來 自 中 國 , 名 叫“Gemini”. 這 病 毒 來 自 一 些 非 法 的 下 載 Apps , 如 果 你 喜 歡 到 中 國 內 地 網 站 下 載 Apps 的 就 請 多 加 小 心 了. 已 知 有 問 題 的 Apps  如 下 :

  • Monkey Jump 2
  • President vs. Aliens
  • City Defrense
  • Baseball Superstars 2010
  • Sex Positions

這 個 木 馬 會 危 及 大 量 的 個 人 數 據 , 牠 會 大 量 送 出 你 的 資 料 , 包 括 位 置 坐 標 和 獨 有 的 標 籤 碼 (手 機 的 IMEI 和 SIM 卡 的 IMSI).“Geinimi”會 每 5 分 鐘 一 次 去 連 接 一 些 遠 端 伺 服 器 , 包 括 :

www.widifu.com
www.udaore.com
www.frijd.com
www.islpast.com
www.piajesj.com


如 果 成 功 連 接 上, 你 的 資 料 便 會 被 送 出 .

其 實 這 個 病 毒 並 非 什 麼 值 得 好 怕 , 因 為 我 們 知 道 , 要 感 染 這 個 木 馬 , 你 必 須 去 一 下 載 一 個 第 3 方 或  來 自 中 國 內 地 Market 的 Apps . 簡 單 說 , 如 果 你 只 在Google Market 下 載 Apps , 你 就 不 會 感 染 這 個 木 馬 .

_______

Nokia X20 開箱評測:扮豬食老虎!? 4系5G機有咁嘅性能!! 三千有找仲有2年保!!

買手機的時候,大多人都會參考處理器的名字及鏡頭像素...

Qooah 現已登陸 MeWe,立即 Follow:https://mewe.com/p/qooah

更多平台立即 Follow:Qooah IG (@qooah)Qooah YouTube,八掛產品發佈會現場,睇盡靚靚 Show Girls